Pekmezli Kütür Kabak Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 1 adet orta boy kütür (sakız) kabak
- 1 su bardağı üzüm pekmezi
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı toz şeker (isteğe bağlı)
- 1 çubuk tarçın
- 2-3 karanfil
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
- Dövülmüş ceviz veya antep fıstığı (servis için)
Yapılışı:
- Kabağı iyice yıkayıp, kabuklarını soyun. İçindeki çekirdekli kısmı temizleyin.
- Kabağı önce halka halka, sonra küp küp doğrayın. Çok küçük olmamalı, pişince formunu kaybetmesin.
- Tencereye tereyağını veya sıvı yağı alıp eritin. Kabakları ekleyip, 3-4 dakika kadar orta ateşte hafifçe kavurun.
- Üzerine pekmezi, suyu, tarçın çubuğunu ve karanfili ekleyin. Şeker kullanacaksanız bu aşamada ilave edin.
- Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 20-25 dakika).
- Kabaklar yumuşayınca, tencerenin kapağını açıp suyunu biraz çekene kadar 5-10 dakika daha pişirin. Kıvamı koyulaşmalı ama tamamen susuz kalmamalı.
- Ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
- Servis yaparken üzerine dövülmüş ceviz veya antep fıstığı serperek sunun.
Püf Noktaları:
- Kütür kabak seçerken taze ve sert olanları tercih edin, daha lezzetli olur.
- Pekmezin tadı yeterince tatlı gelmiyorsa, az miktarda şeker ekleyebilirsiniz.
- Pişirme süresi kabağın tazeliğine göre değişebilir, kontrol ederek pişirin.
- Dinlendirilmiş olarak servis yapmak, tatlıların daha lezzetli olmasını sağlar.
|